Maarten Vreugdenhil uttatt til Champions League for døve

Den opprinnelige nederlandske, men nå trønderdommer, Maarten Vreugdenhil er en av tolv døve dommere som er tatt ut til å dømme i Champions League for døve i Beograd mellom 4. og 9. juni. De uttatte vil både være hoveddommere og assistentdommere i mesterskapet. Vreugdenhil er den eneste dommeren fra Norge, og skal sammen med følgende dommere ta turen til Serbia i sommer:

Bader, Marco (GER)
Becker, Marvin (GER)
Costa, Pedro (POR)
Cserni, Tamas (HUN)
Fekete, Jean-Paul (SUI)
Grassle, Sascha (GER)
Kanai, Herbert (AUT)
Mazurenko, Taras (UKR)
Oliver, Robin (FRA)
Scheuerer, Ricardo (GER)
Vasas, Gyorgy (HUN)
Vreugdenhil, Maarten (NOR)

 

Turneringen har vært arrangert siden 2008, og dette blir det syvende mesterskapet i rekken. Totalt skal 16 lag fra hele Europa delta, og blant disse finner vi lag som GSG Stuttgart fra Tyskland, Fulham DFC fra England, SSS Milano fra Italia, POK Athens fra Hellas, ASS Lyon fra Frankrike, og de regjerende mestrene CDS Huelva fra Spania. Mer om mesterskapet kan du lese på http://www.dcl-football.com/. Selve kampene starter den 5.juni med gruppespill, før det spilles kvart- og semifinaler den 7.juni, og til slutt avgjøres det hele med finale den 8.juni.

 

Maarten er født og oppvokst i Nederland, men flyttet til Norge i 2008 på grunn av kjærligheten. Han flyttet da til Ål i Buskerud, hvor han gikk på skole og lærte seg blant annet norsk språk, tegnspråk og kultur. I 2011 flyttet han videre til Trondheim, og har etter dette blitt værende her. Maarten ble født døv, men har høre-apparat som gjør at han kan snakke forståelig og høre noen lyder, som for eksempel fra personer som snakker. Han har selv spilt fotball siden han var 8 år, og ga seg først som 36-åring. Der har han spilt både på lag med hørende spillere og lag for døve. Maarten har til og med vært 7 år på Nederlands landslag for døve, og var med og vant bronsje i Deaflympics i 1989 i Christchurch på New Zealand. Han begynte først å dømme som 47-åring i 2012, og har nå dømt i 2 år. I Trøndelag dømmer han G19 2.div og som assistentdommer i 4.divisjon.

Maarten Vreugdenhil
Maarten Vreugdenhil i aksjon. Her fra kampen Heimdal-Tynset i G19 2.div

 

Mesterskapet i Beograd blir hans første store mesterskap, og Maarten ser veldig frem til å reise nedover for å dømme. Han vet at også døve spillere har stort temperament og tror det både blir utfordrende og moro å dømme i mesterskapet. Han håper at dette mesterskapet kan føre til at det blir flere store mesterskap de neste årene, og håper også å kunne delta blant annet i det Europeiske mesterskapet i futsal som tar plass i Sofia i Bulgaria i november senere i år. Maarten har også målsetninger med dømmingen her i Trøndelag, og håper snart å kunne dømme som hoveddommer i G19 1.div samt 4.divisjon senior. Han setter seg høye mål, deriblant å kunne oppnå karakteren 9 i en kamp med veileder, selv om han vet at dette er veldig vanskelig.

 

Det å dømme hørende spillere har ikke bydd på noen store utfordringer, men det vanskeligste er om en spiller for eksempel skjeller ut en motspiller bak hans rygg. Derfor sørger Maarten for å ha en god instruks hvor han ber assistentdommerne sine følge nøye med og være hans ører under kampen, slik at hvis det skulle oppstå noe, kan de tilkalle ham. Men ved å være tydelig i sitt kroppsspråk og tegngivning har han ingen problemer med dømmingen, og har fått full respekt og aksept fra trenere, lagledere, spillere og publikum. Maarten synes ikke det er noen stor forskjell på å dømme hørende spillere kontra døve spillere. Den tydeligste forskjellen er nok at han ikke bruker fløyte ettersom spillerne ikke hører denne, og at kommunikasjonen med de døve spillerne både er mer synlig og enklere.

 

TFDL ønsker å gratulere Maarten med uttaket, og ønsker han lykke til med kampene, og en god tur til Serbia!

 

Maarten Vreugdenhil
Maarten Vreugdenhil sammen med sine assistenter Tobias Hyldmo (t.v.) og Eirik Moe Nergård (t.h.)

 

7 kommentarer

 1. Gratulerer med uttaket! Du er en dyktig dommer, Maarten, så dette var vel fortjent.
  Lykke til!

  1. Tusen takk for din støtte !! Setter stør pris på !

   Nå er jeg tatt ut til Deaf Champions League Finale (kl. 17:30), som assistentdommer 1 !!!

   Min første mesterskapet, og nå star jeg i finale !!! Jeg tror fremdeles ikke på hva det skjedde med meg … 🙂

   Der var to internasjonale dommerveiledere som har gitt karaktere til 11 døve og 7 hørende dommere, og de har tatt ut 4 beste døve til finale.

   Jeg er stølt, og Trøndelag Fotballkrets er stølt og TFDL også !!!

   Maarten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.