Intervju med Kent Gomo Hammer og Thomas Solum Lystad

Seriestart i PostNord-ligaen sparkes i gang 2. påskedag, mandag 17. april kl 14.

Kent Gomo Hammer og Thomas Solum Lystad er de eneste to hoveddommerne fra Trøndelag oppnevnt av NFF til å være dommere i PostNord-ligaen i 2017.

Etter serieomleggingen har herrene også fått tildelt tittelen forbundsdommer, hvilket signaliserer at NFF har ambisjoner om å øke nivået på både spill og dommere på nivå 3.

Serieomleggingen skal spisse og forbedre nivået i norsk fotball.

2. divisjon heter også PostNord-ligaen i 2017. Divisjonen består av to avdelinger med 14 lag i hver avdeling. Byåsen og Nardo er det eneste to trønderske lagene. Avdelingsvinneren rykker opp i OBOS-ligaen. Lag nummer 2 i hver avdeling spiller kvalifisering mot lag nummer 14 i OBOS-ligaen.

Siden antall lag er halvert, er det nær halvering av antall dommere. NFF har plukket ut 28 dommere som skal få lov å dømme på nivå 3 i Norge.

Det er gledelig at flere av kampene også overføres på nett-TV. Adresseavisen skal vise både borte- og hjemmekampene til Byåsen og Nardo, våre to eneste klubber i divisjonen. Dette bidrar til mer oppmerksomhet rundt kampene, og er således i tråd med signalene fra NFF på å heve statusen til PostNord-ligaen i 2017.

TFDL er til for å fremme trønderske dommerinteresser i spillet vi alle er så glade i.

I forkant av seriestarten tok vi oss derfor en prat med Kent og Thomas rundt serieomleggingen, egne forberedelser og tanker rundt opprykk:

– Dere har begge vært stødige dommere i PostNord-ligaen over flere år. 

Hvilke tanker har dere rundt serieomleggingen – var omleggingen nødvendig? Var nivået i gamle 2. divisjon for ujevnt, både blant lag og dommere?

Kent:  – Omleggingen gjør nok at vi får en tøffere liga, med enda flere jevne og tette oppgjør. Bortsett fra det har jeg egentlig ingen tanker om selve omleggingen.

Thomas:  – Har ikke så mange tanker omkring omleggingen egentlig, men det blir utrolig spennende med det nye nivået som nødvendigvis gir en spissing som gjør at nivået blir høyere. Forhåpentligvis utviklende både for lagene og for dommerne.

– For dommerne virker PostNord-ligaen fra NFFs side å fungere som en arena for utprøving og avansement til OBOS-ligaen. PostNord-ligaen er med andre ord kun en mellomstasjon, ganske ulikt fra gamle 2. divisjon der enkelte dommere holdt det gående i mange år uten mulighet for opprykk. 

– Mange erfarne dommere i 2. divisjon har derfor måtte slutte etter serieomleggingen. Dere er nå blant de eldste dommerne i ligaen (28 og 29 år). 

– Hvordan vurderer du dine egne muligheter for opprykk innenfor 1-2 år?

Kent:  – Mulighetene er helt klart til stede. Med spissing i serie og dommere, så må man levere godt i hver eneste kamp – samtidig som at man viser at man tar steg fra kamp til kamp. Det er trangt om plassene videre opp i systemet, og man må jobbe steinhardt for å være med i kampen om opprykk.

Thomas:  – Mine muligheter er vel fortsatt tilstede. Er vel ganske klart at alle som har fått plass på det nye nivået har gode muligheter for å ta et steg til hva gjelder rangering. For min egen del hadde jeg vel min klart beste sesong i fjor siden jeg startet med fotballdømming, og håper på å ta med meg masse selvtillit og gode referanser inn i en ny sesong. Jeg fikk også prøve meg i en kamp i OBOS-ligaen som gikk bra for min egen del. Det gir en god følelse, hvor jeg har vist overfor meg selv og andre at det er et nivå jeg er klar for hvis jeg skulle få sjansen.

Hva skal bringe deg opp til neste nivå i norsk fotball?

Kent:  – Stabilitet og utvikling fra kamp til kamp blir viktig. Ta med seg de viktigste potensialene fra hver enkelt kamp, og sette disse på dagsorden i forberedelser både fysisk, mentalt og ved bruk av visualisering.

Thomas:  – Det som skal bringe meg til neste nivå er at jeg skal bruke den erfaringen jeg har tilegnet meg som dommer til å gjør en knakende god sesong i år, så får vi se hva det holder til. Mottoet får bli: en kamp om gangen.

Har du forberedt deg annerledes i år til seriestart sammenliknet med tidligere år mht trening, kamper og teori?

Kent:  – Har fulgt mye av den samme treningsplanen, men lagt opp litt annerledes på de tøffeste øktene for å få en oppkjøring uten skader og sykdom, noe jeg har lyktes helt med. En god treningsuke i Tyrkia var noe vi fikk til igjen i år, og det vet vi at vi har igjen for både nå og senere i sesongen. Teori er det brukt mye tid på, da vi har mange regelendringer å forholde oss til. En god samling i Oslo fikk satt dette i system, så totalt sett skal jeg være godt forberedt.

Thomas:  – Forberedelsene har vært veldig gode før årets sesong. Det har vært en oppkjøring uten skader og jeg har fått trent godt. Når det gjelder teori har jeg brukt noe mer tid enn før. Har sett flere klipp, og brukt mer tid for å sørge for at de nye endringene sitter godt under huden når vi er i gang 17. april på Nissekollen.

– Nivået i norsk fotball og blant dommere er ventet å bli bedre etter serieomleggingen. Hva er dine sterkeste egenskaper som dommer?

Kent: – Kampledelse, fysisk kapasitet og spilleforståelse, men her kan man alltid lære mer om alle temaene. Kampledelse er noe jeg har, og har hatt mye fokus på. Innunder her kommer også det med kommunikasjon på banen som er alfa omega for å lykkes.

Thomas:  – Godt spørsmål, men det må vel bli det generelle lederskapet i en fotballkamp. Stå fram som lederen i kampen. Dette er en av mine sterkeste egenskaper som dommer/kampleder, men man er aldri utlært som dommer. Dette er også den egenskapen som er den viktigste for å komme seg opp et nivå til etter min mening.

– Mine sterkeste egenskaper er kamplederen, spilleforståelse og fysisk form.

Hvilke egenskaper tror dere at blir viktigere i årene som kommer, både blant dommere og assistenter?

Kent og Thomas: – Viktige egenskaper i årene framover for hoveddommeren er å utvikle kamplederen. Det er et universal ord – inneholder flere viktige elementer som kampkontroll, kommunikasjon osv., men lederen blir det aller viktigste. I tillegg er man nødt til å være i god fysisk form. Det sier seg selv. Spillerne trener mye, spillet går raskere – selvfølgelig må vi dommerne trene mye for å sørge for at vi er klare for kampene vi skal dømme. For assistentene er det jo ekstremt viktig å fokusere på hurtighetstrening. Det er vel det som skiller de som stikker seg fram og får bedre rangeringer, fra de som kun er «gode» assistenter. Trøndelag har jo utrolig mange gode assistentdommere både i Eliteserien og OBOS-ligaen – og her kan man jo dra veksel på de beste for å ta neste steget selv.

TFDL takker så mye for intervjuet med våre to spydspisser på nivå 3 (PostNord-ligaen) i norsk fotball.

Vi ønsker Kent og Thomas – to eneste trønderdommere i årets 2. divisjon – all mulig hell og lykke i årets sesong! Vi kommer og heier.

Byåsen TF – Vidar
Byåsen Arena 17.04.2017 14:00
Dommer: Kent Gomo Hammer (Kolstad Fotball)
Ass.dommer 1: Erlend Kjørsvik (Neset FK – Fotball)
Ass.dommer 2: Enok Engen (Gauldal Fotballklubb)
Dommerveileder: Arild Sundet (Astor Fotballklubb)

Nardo – Vindbjart
Nissekollen KG 17.04.2017 14:00
Dommer: Thomas Solum Lystad (Kolstad Fotball)
Ass.dommer 1: Leif Magne Betten (Utleira IL)
Ass.dommer 2: Mathias Støfringshaug (Verdal IL)
Dommerveileder: Thorbjørn Aass (Rosenborg BK)

Vidar kommer fra Rogaland; Vindbjart er hjemmehørende i Agder.

Øvrige kampstartstidspunkter fins her:
https://www.fotball.no/fotballdata/turnering/hjem/?fiksId=153178 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.