Dommerprofilen: Audun Hallem Berge

Audun Hallem Berge Nou Camp

Det er god stund siden vi har hatt en presentasjon av laugets medlemmer på vår hjemmesiden. Utover høsten vil vi gjenoppta presentasjonsrunden og ta en prat med laugets medlemmer, presentert under «dommerprofilen». Denne gangen har vi tatt en prat med Audun Hallem Berge.

 

Navn:  Audun Hallem Berge
Alder: 28
Bosted: Heimdal
Klubb: Levanger FK
Yrke: Lærerstudent 

Når begynte du å dømme?
Jeg tok rekruteringskurset i 2004. Hadde vært klubbdommer i flere år før det.

Hvorfor startet du å dømme?
Dessverre måtte en svært lovende fotballkarriere legges på hylla grunnet flere kneskader i ungdomsårene. Jeg hadde prøvd meg som klubbdommer i flere sesonger og synes det var artig, samtidig som jeg opplevde fin mestringsfølelse når jeg dømte. Det var også en mulighet å komme seg tilbake i fotballmiljøet.

Hva gjør du helst på fritiden utenom dømmingen?
Prøver vel å fokusere på skolen mest mulig. Skal likevel innrømme at det går mye i denne ballsporten.. Hadde jeg svart noe annet så ville jeg bli tatt i løgn.

Hva er din største personlige opplevelse som dommer?
Minnes 2 oppdrag fra mine første sesonger da jeg fortsatt satset på dømmingen. Det ene var debutkampen som ass.dommer i 3.div som var kun 2 mnd etter rekruteringskurset. I tillegg hadde jeg 1. runde i cupen i 2005 med 1000 tilskuere i kampen Verdal – Steinkjer.  Ellers var det morsomt å få være med på NTF sin turneringer for 15-16 åringer i 2013. Fikk æren av å dømme spillere som Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer, Hou Sæter, Sander Svendsen med flere. Det var høyt nivå på turneringen og svært disiplinerte lag. Så kan vi si at karrièren min og deres har tatt litt forskjellige retninger etter denne cupen. 🙂

Hvor er du med dommergjerningen om 5 år?
Forhåpentligvis dømmer jeg fremdeles i de lavere divisjoner, men er først og fremst veileder.

Har du en favorittdommer? 

Har hatt mange favorittdommere gjennom årene. Jeg har alltid vært mest glad i de dommerne som tar minst plass på banen, og klarer å sette seg inn i hvordan spillerne tenker. Skal man forvente respekt som dommer må man også forstå hvordan spillere og trenere har det. Trøndelags beste dommer og en av landets soleklart beste som er Dag Vidar Hafsås er en slik dommertype jeg liker veldig godt. Howard Webb var nok en soleklar kandidat fram til han ga seg i fjor.

Hvilke kvaliteter mener du en god dommer bør ha?
Fotballforståelse, fysisk kapasitet og mot til å ta avgjørelser er selvsagt et must. For meg er likevel det viktigste hvordan man kommuniserer med spillerne. En dommer som er proaktiv unngår ofte å komme opp i vanskelige situasjoner grunnet at han eller hun har gjort et godt arbeid først. Dette handler om hvordan du snakker med spillerne underveis i kampen, og hvordan du kommuniserer avgjørelser du tar. Har man i tillegg smilet på lur og vet å bruke det riktig så kommer man langt.

Hva kjennetegner deg som dommer?
Enorme fysiske kvaliteter…. 🙂 Nei. Jeg tror jeg har god fotballforståelse. I tillegg mener jeg at jeg er brukbar på kommunikasjon med spillerne. Er litt for lite flink til å ta tak i når det «smeller». Kanskje der jeg har mest å gå på sammen med fysikken.

Har du noen tips til andre dommere?
Ydmykhet, lytt til tips, men sorter ut det du mener er viktigst.  Vær aktiv innenfor dommermiljø og drøft ulike situasjoner og kamper med andre dommere. Det er meget nyttig og gjør man bedre. I tillegg til at det kan være viktig i tyngre perioder. Å vite hvordan andre har taklet nedturer. For alle dommere får nedturer, men kunsten er å gjøre de så korte som mulig.

Hva er det beste med å være dommer i Trøndelag fotballkrets?
For meg er det miljøet i og rundt lauget. Mange av mine absolutt beste kamerater er fotballdommere, og for å sette det på spissen så ville jeg ikke hatt mange kamerater igjen om jeg forlot dommermiljøet. 🙂 Motivasjonen min til å fortsette med dømminga ligger i stor grad på det sosiale.

Vi takker Audun for praten og ønsker han lykke til med høstsesongen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.