Tirsdag 3. mai arrangerte TFDL et fagseminar.
Inviterte gjester var Team Hafsås, bestående av Dag Vidar Hafsås, Svein Inge Wiken og Leif Erik Opland. Tilsammen har denne trioen maaaange kamper på øverste nivå i norsk fotball.
Tema for samlingen var «Teamsamarbeid og hvordan man spiller hverandre gode».
«Å spille hverandre gode» snakket Nils Arne Eggen om i sin tid som fotballtrener. I fotballdømming ligger også styrken i samarbeid. Samhandling – og det å gjøre hverandre gode – er sentrale elementer i der avgjørelsene innebærer 90% tolkning og spontane avgjørelser.
Å ha fokus på teamet og hvordan vi kan dra nytte av hverandre, trekker fotballdømmingen opp til et nytt nivå. Tiden der assistentdommere kun hadde til oppgave å vurdere offside og vinke kast tilhører en svunnen tid. Når utviklingen trekker i retning raskere og teknisk mer kompetent fotball, er et virkemiddel for dommere å samarbeide for bedre å utbytte hverandres vinkel, innsyn og nærhet til spillet.
Sjæfen Dag Vidar Hafsås var dessverre forhindret fra å møte på grunn av sykdom. Leif Erik Opland var også forhindret fra å vise sitt blide åsyn. Svein Inge Wiken stilte derfor opp som representant for teamet. Etter å ha spist noen smakfulle og tynne italienske bakvarer, tok Wiken med de oppmøtte dommerkollegaer, ca. 20 i tallet, på en reise der forberedelser, ansvarsområder, sentrale fotballregler og tips og råd ble drøftet.
Regel 11 ble presentert under overskriften «Offside – en regel i utvikling». Forstyrre og fordel er i offsideregelen gitt en ny og utvidet betydning. Her var budskapet at hele teamet må være i forkant av mulige utfordringer. Proaktiv mot spillere i offsideposisjon ved frispark, og ha klare ansvarsområder avtalt før kamp (offside-AD, line og vision-dommer, deltar-alle). Ingen hviler og teamet er gode på å utfordre hverandre på fortolkninger og kriterier. AD må være forberedt på å ramse opp kriteriene hvis dommer spør. Flagg er det siste som skjer! Størst mulig lik bedømming i hele teamet – one brain!
Forberedelser til kampen starter allerede når oppnevnelsen er kommet fra dommersjef Terje Hauge. Teamet deler så inn ansvaret for å undersøke mulige reisealternativer og overnatting. Forslagene spilles inn til det øvrige temaet, og sammen fatter de en beslutning. Bestillingen sendes så reisebyrået til NFF. I tiden frem mot kampen, kommuniseres det via Whats App.
Hva gjelder konkrete ansvarsområder på banen, beveget Wiken seg opp på lerretet for å vise hvordan teamet deler inn banen under spillets gang, og ved stans i spillet. Hele kvartetten – inkludert fjerdedommer – bærer et ansvar inn mot å spiller hverandre gode. Typisk er det en fordeling på hendelser bak dommerens rygg (alle i teamet), ball inne og ute (AD), faste situasjoner (hands (AD), plassering av ball på hjørnespark (AD), proaktiv holdning (dommer/AD) og proaktiv offsideplassert spiller (AD/dommer). Frispark innenfor/utenfor straffesparkfeltet et ansvar både AD og dommer må ta, men særlig kortsidene har vært utfordrende for AD.
Svein Inge Wiken er en meget dyktig formidler. Ikke bare kjenner han stoffet til fingerspissene, men fremførelsene holder også meget god kvalitet. Forsamlingen stilte fortløpende mange spørsmål, og det gjorde denne samlingen til en hyggelig opplevelse. Selv om tema var teamsamarbeid i en erfaren dommertrio i Tippeligaen, var læringspunktene mange for både topp- og breddefotballen. Overføringsverdien var særlig stor på det å beholde roen, kommunisere sikkert og, fremfor alt, utnytte den gode tiden vi har på å fatte en beslutning. Wiken løftet frem to nylige avgjørelser fra Tippeligaen, der fokuset var bestrafning og teamsamarbeid. Wiken nevne også betydningen av trening, samtale før kamp, og det å finne sin rolle i teamet. Det er hoveddommer som leder teamet, men ADene er uvurderlige for at samarbeidet skal sitte.
I toppfotballen har bruk av trådløst kommunikasjonsutstyr endret forutsetningene og praksisen for fotballdømming. Flere av eksemplene som Wiken brakte opp, og spørsmålene fra tilhørerne, dreide seg om vurderinger, regler eller plasseringer der bruk at kommsettet var sentralt. Likevel er relevansen til breddefotball stor. Samarbeidet består av å fordele og gripe ansvar, være forberedt (ikke forutinntatt), skaffe seg gode avtaler før kamp, utnytte hverandres innsyn, nærhet og vinkel til spillet. Læringsverdien var derfor god på alle nivå i fotballdommerhierarkiet.
Et tips er at teamet tar kontakt noen dager før kampen og diskuterer relevante emner. Det kan være reisen til stadion (hvem kjører), oppmøtetid, hva bør trioen kjenne til om lagene (tabellplassering, spillestil, viktige spillere, baneforhold etc.)., årets retningslinjer og konsekvensene av å ikke følge disse, samt draktfarger og evt reiseantrekk.
TFDL takker Team Hafsås for at de kunne avse tid for å besøke dommerlauget denne maidagen.
Svein Inge Wiken foreslo at Team Hafsås kunne vende tilbake ved en senere anledning for en samling der man gjennomgår interessante videoklipp.
Svein Ingen Wiken valgte å donere et beløp som TFDL med glede sender til Sykehusklovenene på St Olavs Hospital.